99,9%

New York Blog. New York je velké, špinavé, luxusní město, kde potkáte nejrozmanitější vzorek lidí na celém světě. New Yorčani jsou velmi přítelští, vzdělaní a sebevědomí lidé.

Není čas moc psát, takže teprv teď vám napíšu, co se dělo 2. den.

Ráno jsem se probudil celkem dobře odpočate a to bylo teprve asi půl deváté. V plánu bylo zajet na Manhattan do Central Parku s Davidem, jeho ženou a malým. Cestou jsem jeli okolo asi dvou Yard Sale nebo taky Garage sale. To je prodávání nepotřebných věcí před domem. Co američani už nepotřebují, dají na prodej za malou cenu. Dá se tak sehnat třeba i dost dobrá elektronika za dolar.

Zastavili jsme u jednoho Yard salu, prodávali ale akorát jen nějaké židle a oblečení, pak ještě jeden a jeli jsme dál. Před Manhattanem samozřejmě zácpa jak Brno, takže trvalo snad 45 minut než jsme se prokousali do Midtownu (okolí Empire State Building, Times Square a tak). Zaparkovali Jsme u Central Parku a šli se projít. Central Park je huge. Je tam spousta atrakcí, spousta divných lidí – černoši autisti na bruslích a hodně chlápků se saxofonem, co umí pekelně dobře hrát jazz. Jeden pán, co mu v bričce (byl to nějaký vozík nebo malý povoz) spala paní hrál na harmoniku, kytaru a dva bubny. Všechno to stíhal a ještě měl hrnec na hlavě, takže dostal dva bucksy.

Pak jsme si to namířili na 5th Avenue (pátá Avenue) – nejdražší ulice na světě, nájem tu prý stojí nejvíc. Mají tam především módní obchody – Prada, Armani, Abercrombie & Fitch, Gucci… Abercrombie & Fitch pro mě byla doposud neznámá značka, ale je v New Yorku dost oblíbená. Měli kdysi aféru, že zaměstnali holku bez ruky a ta aby to nebylo vidět, tak nosila tričko s dlouhým rukávem, což bylo proti pravidlům. Když pak nějaký manažer, co objížděl ty obchody, aby kontroloval kvalitu uviděl, že tam zaměstnávají tuto holku bez ruky, vyhodil ji. Byla z toho pak na internetu velká aféra a počítačoví geekové slíbili, že už si tam nic nekoupí.

Pak jsme se šli najíst do nejpopulárnějších potravin Hole Foods. Všechno je tam bio (anglicky organic) Zašli jsme si prý na nejlepší (organic) sushi v New Yorku – bylo fakt dobrý. Já si koupil ještě nějaké (organic) bagety. Jak jsme se najedli pro Davida a Katku s malým byl čas jít, takže jsem na Manhattnu zůstal sám.

Chvíli jsme se motal kolem začátku Central Parku a zjistil jsem, že se mi vybil mobil. Chudák celou dobu hledal wifi až do úplného vybití. Problém byl v tom, že jsem si nemohl zavolat odvoz ve Woodbridge ze zastávky domů. Nešlo jen o to, ale neznal jsem číslo na Davea, tak jsem zašel do Apple Cube na rohu 5th Avenue a Central Parku. Tam měli internet, tak jsem si číslo pro jistotu opsal z adresáře, co mám na netu. Za mnou stal chlápek a nedočkavě přešlapoval. Těšil se, že uz vypadnu a on si pustí Facebook.

Na Manhattnu je spousta homosexuálů. Dají se rozpoznat tak, že mají krátký sestřih a jsou oblečení jak dvojčátka. Nějaký konzervativní jižan se v New Yorku na Manhattnu bavil s homosexuálem a říká mu: „Já bych všechny ty teplouše vyvezl na ostrov“ a homosexuál mu na to říká: „A kde myslíš, že seš?:)“.

Procházel jsem si obchody. V jednom obchodě s hračkama, kde bylo uprostřed ruské kolo za mnou přišla nějaká holka a ptala se mě, jak jsem vysokej (jsem totiž celkem vysokej), tak jí říkám, že 191, což ovšem nevím kolik je feetů, takže se to nedozvěděla.

Už se stmívalo a já jsem se potloukal po Times Square, kde bylo tou dobou docela narváno. Všechno svítilo, blikalo, je to pěkná show, posadil jsem se doprostřed. Nedávno na Times Square uzavřeli část silnice a dali tam židličky a stolky. Celkem se to chytlo, tak myslím, že to tak nechají.

Největší zážitek dne však bylo, když přímo na Times Square se 5 policajtů domlouvalo s nějakým černochem v klobouku v červené sportovní korvetě. Všichni to sledovali. Pak najednou policajti chlápka chytli a vyhodili z auta, ruce na kapotu, pouta, prostě drsný. Vypadal trochu jak nějaký rapper. Lidi tam řvali. „Who is he? Who is he?“ „He’s nobody.“ „Black buy has been arested for not paying ticket, the wasn’t even stolen“ řval zas nějaký další černoch. „Come on this is New York:)“. Chlápka pak zpoutaného schovali do auta, rozehnali dav „Move, move“ a show skoncila. Policajt pak nasedl do korvety odjel s ní a doprava se obnovila.

Nastal čas odjezdu, tak jsem si to namířil na Penn Station, koupil lístek a opustil New York, jel do New Jersey. „Newark Station, this is Newark station“, „When leaving train, please watch the gap“ „welcome in Newark station…“



Pondělí, Srpen 17th, 2009, 1.24 v kategorii New York


2 komentářů k “2. den”

  1. fakt se to pěkně čte, super

    mojetipy.cz

  2. Chtěl byhc se zeptat jak se ten dům s hračkami jmenoval děkuji :-)

    bamboocha

Vložit komentář